zanimljive-cinjenice-o-vencanjima

Следе занимљиве чињенице о венчањима које ће вас можда изненадити или натерати да другачије гледате на овај веома битан догађај у животу људи.

Зашто се баца бидермајер, зашто се прстен носи на левој руци, зашто ово зашто оно. Много је питања, а да ли знате одговоре на њих. Ако не знате онда је време да сазнате занимљиве чињенице о венчањима. Вероватно претпостављате да се обичаји везани за венчања разликују од народа до народа и да се углавном наслањају на нека древна веровања и сујеверја. Мада има и оних обичаја који су исти код свих народа. Истраживали смо за вас и пронашли занимљиве чињенице о венчањима за које вероватно нисте знали. Погледајте о чему је реч.

1. Вео штити од злих духова

Где је венчаница ту је и вео једно без другог се не могу замислити. А да ли знате зашто свака венчаница има вео и зашто је он обавезан на венчањима? Зато што вео штити и чува невиност младе и тера зле духове. У давна времена се сматрало да су младе невесте подложне омађијању,па су рођаци покушавали да их сакрију од злих духова који би можда желели да осујете њену срећу. Римљани су на пример користили вео у боји пламена верујући да ће то уплашити све духове

.
2. Бидермајер се баца да се не би цепала венчаница

Сви знамо да девојка која ухвати бидермајер на венчању се следећа удаје. Међутим, да ли сте знали да су некада слободне девојке јуриле младу да би јој исцепале део венчанице јер је им је то доносило срећу. Међутим, временом се схватило да су венчанице скупе да би се цепале и зато је осмишљен бидермајер.

3. Млада стоји са леве стране

Некада давно је међу мушкарцима постојала уобичајена пракса да отму жену како би она постала њихова невеста. Овакви обичаји се могу још увек наћи у неким културама у Африци и Централној Азији. Данас се овај обичај свео на начин стајања младе и младожење на церемонији венчања. Наиме, младожења стоји на десној страни из једног јединог разлога, а то је да му десна рука буде слободна, како би могао да извуче мач и заштити младу, ако неко покуша да је отме.

4. Прве бурме пронађене су у старом Египту

За египатске фараоне је прстен представљао вечност јер круг нема ни почетак ни крај. Такође, одражава облик Сунца и Месеца које су страри Египћани обожавали. Веровали су да домали прст ( прстењак) или четврти прст на левој руци садржи „вену љубави“ која води директно до срца. Тако је настала традиција стављања прстења заљубљенима да би били одани једно другом. Касније су ту традицију усвојили Грци и Римљани.

5. Краљица Викторија је започела традицију ношења беле венчанице

Тада је бела боја представљала симбол богатства. Ако млада носи белу венчаницу значи да има имућне родитеље који јој то могу приуштити. Друге жене су носиле светле или шарене хаљине на својим венчањима. То су обично биле хаљине које су се носиле у свим свечаним приликама.Краљица Викторија је тражила да на њеном венчању нико осим ње и деверуша не носи бело.

6. Погача уместо свадбене торте

Стари Римљани су церемонију венчања завршавали обичајем када су погачу у облику колача мрвили по глави младе да би јој то донело срећу и плодност. Затим би младенци заједно појели колач. То се сматрало једним од њихових првих уједињених активности као мужа и жене. Гости би потом појели преостале мрвице. Сматра се да је свадбарска торта ову погачу заменила у 17. веку.

7. Везивање руку младенаца је келтска традиција

Ова церемонија подразумева спајање парова у брак везивањем тканине или траке око њихових руку. Иако је то била прва древна келтска пракса која датира из средњег века обичај је и данас задржан код многих народа.

8. За кума је некада биран најбољи борац

Ова традиција се надовезује на предходне две. Прве, када младожења краде младу и друге, када стоји са десне стране да би је заштитио. А да би му помогао у тој мисији заштите, изабрао би најбољег борца као кума који би чувао и њега и младу током церемоније венчања.

9. Деверуше су носиле исту боју хаљине као и млада

У старом Риму, али и у Кини је постојао обичај да млада оде на далеки пут у град свог младожење. Тиме је у ствари постајала лака мета разним разбојницима. Зато су се и деверуше облачиле баш као и млада да би се заварао траг и да би се невеста заштитила.
Овај обичај је временом допуњаван тако да су некада на венчањима била 10 сведока обучених у исте боје. Краљица Викторија је имала 12 деверуша и све су носиле беле хаљине које су биле у складу са њеном белом сатенском венчаницом.

10. Нешто старо, нешто ново, нешто позамљено и нешто плаво

Нешто старо, нешто ново, нешто позамљено, нешто плаво и шест пенија у твојој ципели је у ствари рима из традиционалне свадбарске песме из викторијанског периода. Описује предмете који ће младој донети срећу на дан венчања и у браку. Кажу да је нешто плаво знак чистоће и верности, нешто ново уноси оптимизам за будућност пара, позамљена ствар позамљује и доноси срећу и нешто старо штити сваку будућу бебу.

Извор: Магазин “У тренду”