sala za svadbe novi sad foto vencanje

Склапање брака или венчање је свети обред или чин у којем мушкарац и жена постају супружници, тј. супруг и супруга. Венчања постоје још од памтивека, а тај је обичај прошао кроз три нивоа….

Први су бракови заправо били отмице. Примитивни човек би напросто отео девојку којом се желео оженити, или би је откупио – платио би њеној породици одговарајућу вредност.

Потом се брак склапао уговором, у којем још увек није било ни спомена о љубави, него искључиво о обвезама. На крају је утемељен брак који се заснива на узајамној љубави. Али. чак и данас постоје остаци прва два нивоа:

Продавање младе, обичај распрострањен у многим земљама, потиче из времена кад су младу стварно продавали.
Кумови – сведоци на данашњим венчањима – вероватно су првобитно били добро наоружани ратници који су помагали примитивном човеку да отме младу.

А медени месец је представљао оно време које је младожења био присиљен скривати своју младу док се њена родбина не умори, од трагања за њом.

Кад се говори о обичајима везаним за венчање, многи од њих су свакако толико стари да им се порекло губи у далекој прошлости. На пример, код неких примитивних племена сматрало се да је брак склопљен ако младић и девојка заједно поједу посуду пиринча, што је значило да су пристали на заједнички живот.

За многе народе жито је симбол плодности и обиља, одакле и потиче данашњи обичај посипања младенаца житом. Обичај да брачни парови носе прстен, један је од најстаријих и најраспрострањенијих у свету. Настао је тако давно да нико стварно не зна када, па су објашњења о могућем пореклу тог обичаја различита.

Прстен је кружног облика, а круг је симбол јединства и потпуности. А кад мушкарац и жена ступе у брак, представљају потпуно јединство, чији је симбол прстен у облику круга. Могуће да је бурма настала у облику наруквице што се у раније доба стављала на отету девојку. Кружна наруквица на руци или нози, која је означавала да девојка припада само једном мушкарцу у племену, поступно је замењена бурмом.

Први народ који је почео носити бурме су Египћани. У хијероглифима, знацима од којих се састојало старо египатско писмо, круг представља вечност, а бурма је била симбол брака који вечно траје. Хришћани су почели носити бурме око 900. године.

Због чега се бурма носи на домалом прсту? Стари Грци су веровали да једна вена полази од овога прста и иде директно у срце. Али, прави разлог вероватно је то што се тај прст употребљава мање него остали прсти, па је згодније на њему носити неки украс.

Извор: Занимљивости дана